E-SHOP
Jaro
Jaro z pohledu tradiční čínské medicíny
S jarem přichází nový životní cyklus a element dřeva přináší růst, příliv energie a chuť do změn, práce i sportu.
Tak jako jsme v zimě, kdy příroda spala, cítili potřebu zpomalit, odpočinout si, být víc spolu doma, i na jaře se můžeme nechat vést tím, co se v přírodě děje. Tráva se začíná zelenat, jarní květiny už otevřely své květy, stromy ukazují pupeny a křehké nové lístky. Stejně tak se začínáme probouzet i my. Období jarních měsíců se také přirovnává k ranému dětskému věku, který je velmi dynamický, ale zároveň také zranitelný.
S příchodem jara by se tedy i v nás měla probudit touha jít do akce. Pokud tomu tak není, pak se musíme podívat zpět do zimního období, jak jsme tam hospodařili se svou energií. Na jaře totiž sklízíme, co jsme zaseli v zimě. Typický evropský pracovní den se v rámci ročních období nijak neliší – často nebereme ohled na přirozený útlum, intenzivně pracujeme, jedeme na výkon, což nás stresuje, jíme nevhodné potraviny. Výsledkem takového životního stylu zejména v zimních měsících je pak nedostatečně vyživené, oslabené tělo, které nemá sílu vyhovět puzení po změně a pohybu.
Jarní únava – a co s ní?
Pokud jsme se v zimě o své tělo dobře starali, přirozeně pocítíme příliv síly, máme chuť jít ven do přírody, mezi lidi, s lehkostí přicházejí i nové nápady. Co ale dělat, pokud jste si v zimě dostatečně neodpočinuli a nevyživili se? Není potřeba panikařit, stále máme čas se o sebe postarat a podpořit se pohybem i stravou.
Co jíst na jaře
Základ je nenechat se unést módními trendy jako raw strava a razantní jarní detox. Pokračujme raději se stravou zahřívající povahy. I v chladném dubnu nás prohřejí a vyživí dlouho tažené masové vývary. Jsou lehce stravitelné a ideální nejen k obědu či večeři – schválně si vyzkoušejte, co s vámi udělá šálek hovězího vývaru plný síly a energie z masa hned po ránu.
Zelené potraviny si dopřáváme spíš jako doplněk nebo lehkou svačinku. Výživná teplá jídla jako maso, luštěniny, těstoviny nebo rizoto doplníme třeba zeleným polníčkem, rukolou nebo naklíčenými výhonky. Na ledový salát je ještě čas, zkuste místo něj zařadit třeba divoké bylinky jako mladé lístky pampelišek, květy sedmikrásek, pažitku nebo spařené kopřivy. Rozhodně se vyhněte mléčným výrobkům jako jsou jogurty, ochucené tvarohy apod.
Kouzlo zdravotní procházky
Na jaře se nepřepínejte s novými sporty, spíše poslouchejte své tělo a jeho skutečné potřeby. Lehčí cvičení jako protahování nebo jóga nám po zimě příjemně rozproudí čchi neboli životní energii. Teprve když cítíme, že jsme fit, můžeme si dovolit nějakou dynamičtější aktivitu.
Novou energii z probouzející se přírody snadno načerpáme i při procházkách, ideálně pravidelných. Také pohled na čerstvě zelenou barvu pučícího jara dělá zázraky. Jen pozor na zrádné jarní sluníčko, ideální je vrstvit oblečení tak, abyste se nepropotili a zároveň vás neofoukl syrový jarní vzduch.
Tradiční čínská medicína nás vede k tomu, abychom vnímali sebe i přírodu. Se vzrůstající citlivostí se pro nás její doporučení stanou přirozenou součástí všedních dní. Přejeme vám, abyste do jara vykročili s lehkostí a svezli se na obrozující vlně jarní energie třeba v nové pohodlné Pachasukni.
Za cenné rady a tipy v tomto článku děkujeme terapeutce tradiční čínské medicíny Radce Vymlátilové.